Bezár

Gödöllői Kántorátus

 

A Premontrei Kántorátust 2009 márciusában alapította a Premontrei Rend gödöllői kanóniája. Az énekegyüttes az egyházzene legnemesebb hagyományait folytatva —a gregorián énektől a kortárs liturgikus zenéig— a római katolikus liturgia zenei szolgálatát tekinti elsődleges feladatának. A Kántorátus folyamatos működését adományok és a Gödöllői Premontrei Apátság támogatása biztosítja.

Művészeti vezető: Farkas Domonkos
Alapítók: Kocsis Csaba és Balogh P. Piusz OPraem apát

A Kántorátus 2009–2015 között Gödöllő város templomaiban (Szentháromság-templom, Kastély kápolna, premontrei Gyümölcsoltó Boldogasszony-templom, máriabesnyői Nagyboldogasszony-bazilika) működött. Az egykori Gödöllői Kántorátus 2015. október 1-jétől vette föl a Premontrei Kántorátus nevet, tevéknységét pedig áthelyezte a Budapestre, a belvárosi Szent Mihály-templomba. 2020. októberértől a rendszeres liturgikus szolgálatok helyszíne újra a Gödöllői Premontrei Apátság temploma.

Együttesünk Szent Ágoston ünnepétől (augusztus 28.) Szent Norbert ünnepéig (június 8.) kedden esténként énekel polifón vesperást, havonta egy alkalommal pedig a vasárnap esti szentmisén szolgál. A Gödöllői Premontrei Apátsághoz tartozó templomok mellett más külföldi (Schlägl, Róma, Bécs, Csíksomlyó) és hazai (Vác, Máriabesnyő, Budapest, Pécs, Vörösberény) templomokban is vállalt már egyházzenei szolgálatot.

A Premontrei Kántorátus az egyházzenei hagyományok ápolása mellett kiemelt hangsúlyt fektet a kortárs liturgikus zene megszólaltatására. A zeneszerzőkkel kialakult élénk kapcsolatunkat az elmúlt évek ősbemutatókban gazdag időszaka is tükrözi.

További információ és szervezés: premontrei.kantoratus[kukac]gmail.com

http://kantoratus.premontrei.hu/

Együttesünk a YouTube-on.