Bezár

2023/1. hírlevél

Kedves Olvasók! Kedves Tagtársak!

Idei első hírlevelünkben Társaságunk fennállásának 30. évfordulójára szervezett júniusi találkozóról, folyóiratunk digitalizálásáról, valamint az elmúlt év szeptemberében rendezett kongresszusról olvashatnak.

2023-as esztendő a Magyar Egyházzenei Társaság 30. éve, mely alkalomból több programot tervezünk, felelevenítendő a három évtized eseményeit, eredményeit, valamint találkozási lehetőséget kínálva mindazoknak, akik a Társasághoz valamilyen módon kapcsolódtak, kapcsolódnak, illetve a Zeneakadémia egyházzenei tanszékén tanultak. Első eseményként június 9-én, péntek du. 4 órakor ünnepélyes vesperást éneklünk Budapesten a Rózsafüzér Királynéja plébániatemplomban (XIV., Thököly út 58.), mely egyben az egyházzene tanszék évzáró hálaadása. A vesperást követően átsétálunk a Magyarországi Református Egyház Zsinati Székházának dísztermébe (XIV., Abonyi u. 21, bejárata Szabó József u. felől), ahol du. 5 és 7 óra között „Egy emberöltő – a Magyar Egyházzenei Társaság 30 éve” címmel ünnepi emlékülést tartunk. Milyen tervekkel indultunk és mire jutottunk? Kudarc vagy sikertörténet? – felkértük a MET eddigi titkárait, jöjjenek el és elevenítsék fel a Társaságért végzett munkájuk érdekes, emlékezetes részleteit, elővéve régi fényképeket, iratokat, dokumentumokat. Célunk a találkozás, az újbóli kapcsolatépítés, valamint az ifjú nemzedékek bevonása, hogy ők is megismerjék az elmúlt évtizedek munkáját, harcait, eredményeit, hiszen tudást és inspirációt merítve erre építhető a jövő.  

Az elmúlt évtizedek ismereteit és tudását tárja elénk a Magyar Egyházzene folyóirat is, melynek immár minden száma elérhető honlapunkon. Az oldal még nem tökéletes és nem a végleges formáját mutatja. Folyamatos fejlesztés alatt áll, ezért örülünk minden észrevételnek, visszajelzésnek. (met@egyhazzene.hu email címre írhatnak)

A folyóirat első tíz évfolyamának tematikus indexe a lap XI/1. számában olvasható. Hatalmas munka volt akkor ez, melynek során felelős szerkesztőnk már utalt a későbbi, most megvalósult digitális megjelenésre. A 2020 szeptemberében megtartott gödöllői társasági napon döntöttünk az eddigi évfolyamok digitalizálásáról, mely több fiatal kollégánk közreműködésével valósult meg. Túlzás nélkül állíthatom, hogy e tizenkétezer oldalnyi, elektronikus formát öltött könyvtár óriási kincs, a Magyar Egyházzenei Társaság első nemzedékének testamentuma.

Liturgia és művészet. Társaságunk 2022. szeptember 23–24-én tartott konferenciájáról részletesebb beszámoló honlapunkon olvasható.

Május16-án, kedd este 6 órakor Kristófi János orgonaművész(Nagyvárad) tart előadást a Régi Zeneakadémia III. emeleti 302. termében Egy történelmi orgona újjászületése Nagyváradon. Országh Sándor, a hangszínek mestere címmel. Csaknem elkészült a székesegyház hangszerének felújítása, mely – a legjobb rekonstrukciókhoz hasonlóan – jobb és több is lett, mint az eredeti hangszer. Hogy pontosan ezt hogyan kell érteni, megtudja, aki eljön. Az előadást követően este 7 órakor ugyanott kezdődik a Schola Academica próbája.

Igen változatos programmal valósult meg az egyházzene tanszék szerda esti liturgikus sorozata a 2022/23-as tanévben. A katolikus liturgiák helyszíne továbbra is az Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom volt, de a hallgatók és tanárok két alkalommal görög katolikus liturgiát énekeltek a Rózsák terén. A református istentiszteletekre többnyire most is a Hold utcai templomban került sor, de húsvét után a Budahegyvidéki református templom kapcsolódott be új helyszínként, ahol a nemrégiben elkészült új orgonát is megismerhették a résztvevők. E tanév során a teológiák hallgatói is bekapcsolódtak az istentiszteleti szolgálatba. Evégett az evangélikus liturgiák – egy Deák téri és a nagyszerdai budahegyvidéki lamentáció kivételével – az Evangélikus Hittudományi Egyetem melletti zuglói templomba kerültek. A Károli Egyetem Hittudományi Karának teológus hallgatói is többször csatlakoztak a református istentiszteletek zenei szolgálatához. E tekintetben is kiemelkedő esemény volt november 16-án a Ráday-ház dísztermében, majd idén április 26-án az evangélikus teológián énekelt közös, ökumenikus vesperás, melyen a Baptista Teológiai Akadémia, a Wesley János Lelkészképző Intézet, illetve a Központi Papnevelő Intézet hallgatói is részt vettek.A szerdai liturgiák tavaszi sorozata május 10-én este a Teréz-templomban zárul.

Schola Monodica – énekes mesterkurzus
2023. augusztus 14. ésaugusztus 19. között Győrött
GREGORIÁN és az ÓRÓMAI liturgikus énekek és az ÉNEKES IMPROVIZÁCIÓ egy-egy liturgikus műfaj keretein belül
További információ >>>

Egyházzenei napok Szentkúton

2023.október 29-31. Élő gregorián? A gregorián ének kétségtelenül a középkorban élte fénykorát, ám az Egyház mind a mai napig a liturgia saját zenéjeként tekint rá. Lehetséges-e ma a gregoriánt zenei anyanyelvként beszélni? Hogyan éleszthetjük újjá a liturgiában? Milyen lehetőségeket rejt az iskolai oktatásban? Milyen zene- és művészettörténeti kapcsolatok fedezhetők fel a liturgikus énekekben? A továbbképzés programja egyszerre kínál háttértudást, gyakorlati ismereteket és könnyen alkalmazható technikákat azoknak, akik a gregorián éneket zenei anyanyelvként szeretnék bevezetni a templomban és az iskolában. A programra minden érdeklődőt szeretettel várunk! Bővebb információ >>>

Válogatás a Magyar Egyházzene facebook-oldalán az elmúlt évadban megjelent hírekből

Adó 1 %

Kérjük, aki teheti idén is támogassa adója 1%-ával Társaságunkat.
Nyilatkozatára az alábbi adatokat írja:
– a kedvezményezett neve: Magyar Egyházzenei Társaság
– adószáma: 18036620-1-42

Tagság, tagdíj

Társaságunk tagjaitól idén is szerény, 2000 Ft-os hozzájárulást kérünk működésünkhöz. A webshopban meg lehet vásárolni a tagságot is, “1 éves MET tagság” néven. Ehhez mindössze egy egyszerű regisztrációt kell elvégezni. A weboldal jobb felső sarkában a „bejelentkezés” gombra kattintva érhető el a regisztrációs felület, ahol néhány adat (név, email cím) megadásával egyszerűen elvégezhető a regisztráció. Érvényes regisztrációt követően kell megvásárolni a tagsági díjat. Ezt követően, adott évben érvényes tagdíjjal rendelkezők automatikusan a kedvezményes áron (-20%) vásárolhatnak webshopban vagy könyvesboltunkban, a saját tagság érvényessége bármikor ellenőrizhető ezen felületen keresztül. Természetesen továbbra is van lehetőség az éves tagdíj személyes befizetésére vagy banki utalásos kiegyenlítésére is, (OTP 11705008-20428790) a nyilvántartás egyszerűsítése miatt mégis azt kérjük, mindenki végezze el a fent leírt regisztrációt, mert az a társasági adminisztrációt is egyszerűsíti.

Kiadványterjesztés

Könyvesboltunk szerdai napokon 11-14 óra között tart nyitva a Régi Zeneakadémián. De továbbra is van lehetőség előre egyeztetés után (bolt@egyhazzene.hu) más időpontban is vásárolni. Online boltunk továbbra is üzemel.

Tavaly szeptemberben hagyományos, nyomtatott formában is megjelent a Magyar Egyházzene Folyóirat XXV. évfolyama. Aki szeretne rendelni, az emailen vagy a webshopunkon keresztül megteheti. Természetesen korábbi lapszámainkból is van még, azok is elérhetők kedvezményes áron.

Kérjük, kövessék figyelemmel honlapunkat és facebook oldalunkat is, ahol igyekszünk a hozzánk eljutó egyházzenei programokról, koncertekről folyamatosan hírt adni.

Bódiss Tamás
elnök

Farkas Domonkos
alelnök

Werner Ágnes
titkár