Bezár

Krysztof Urbaniak orgonahangversenye

Keresztelő Szent János Plébániatemplom, Szár
2022.június 12. vasárnap 18 óra

Műsor:

  • J. S. Bach: Ricercar a 3 BWV 1079
  • Paul Siefert: Toccata − Paduana
  • Diomedes Cato: Fantasia Chromatica
  • J. Adam Reincken: Toccata in G
  • G. Böhm: Partita Freu dich sehr, o meine Seele
  • J. S. Bach: Toccata in C BWV 566a

Prof. Dr. Krzysztof Urbaniak 1984-ben született Turekben. Orgona és csembaló tanulmányait a varsói zeneakadémián Józef Serafin és Leszęk Kędracki növendékeként, majd Stuttgartban Ludger Lohmannál és Jörg Halubeknél folytatta. 2009 óta a Łódźi, 2013 óta pedig a Krakkói Zeneművészeti Főiskola tanára. Doktori disszertációját az észak-német orgonazene előadásmódja témakörében írta. Több nemzetközi verseny, többek között a 2010-es Arp Schnitger orgonaverseny győztese. Urbaniak a lengyel reneszánsz orgonaépítészet kiváló ismerője. Szakértőként számos publikáció, kutatás és restaurálás kötődik a nevéhez, így az olkuszi 1615-ös Hummel-Nitrowski orgona helyreállítása is.

A szári orgona XVII. századi eredetije a történelmi Magyarország egyik legjelentősebb német–magyar kereskedővárosában, a szepességi Lőcse evangélikus templomában áll, ez az egyetlen egészben fennmaradt régi hangszer a városban. A hangszer lengyel reneszánsz jellegzetességeket visel magán, ilyenek a kovácsoltvasból készült kulcsszerű regiszterhúzók vagy pl. az egyik legfényesebb sípsor: a „lengyel cimbel”.

Az orgona hangképe: Manual – Principal 8’ Rohr=Flött 8’ Salicinal 8′ Voxhumana 8’ Octava 4’ Quintadena 4’ Quinta 3’ Superoctava 2’ Mixtura III x 1’ Sedecima 1’ Cymbal III Pedal: Sub=Baß 16’ Posaunen=Baß 8’