Bezár

Kelenföldi vesperasorozat 2022

Az énekelt zsoltározó istentiszteleti formát 1996 óta gyakorolják rendszeresen Kelenföldön. A Fővárosi Protestáns Kántorátus hetvened vasárnapján 26 éves együttese most vendégigehirdetőkkel közösen hív az ige aktuális üzenetében való elmélyedésre.

A 2022. február 20-án kezdődő, háromalkalmas vesperasorozat az évi ige szövegkörnyezetét bontja ki: „Aki énhozzám jön, azt én nem küldöm el” – hangzik az ígéret János evangéliumának 6. fejezetében.
A kezdő alkalom igehirdetője, Mészáros Anna Zsóka ötödéves teológushallgató így vall a vesperáról: „Gyerekkoromban találkoztam vele először. Kezdetben nagyon szokatlan, ismeretlen, idegen volt, de idővel olyan élménnyé alakult, amelyet szeretek, és ha nincs, akkor hiányzik. Egészen más úgy ott lenni, hogy nem csak hallgató vagyok, hanem cselekvő is. Igazán része vagyok az eseménynek és a közösségnek. Ilyenkor mindig kiráz a hideg és tudom, érzem, hogy az Úristen hall minket és itt van velünk.”

A február 27-i alkalmon Nagy Szabolcs evangélikus lelkész szolgál, aki kelenföldi hatodéves gyakorlata során kapcsolódott be a vesperák folyamatába. Szabolcs gondolata: „Egy templomba belépni másállapot. A külvilág zaja elhalkul, és nem marad más, csak a csend Isten és ember között. A vespera ezt a csendet csak mélyíti – bármily meglepő is ez egy ennyire erősen zenei műfajnál. Minden hangban ez a csend, ez a találkozás van jelen, ami átjárja és átírja az ember életét. Vasárnap este hat órakor erre az élményre várunk mindenkit a kelenföldi evangélikus templomba”.

Böjt első vasárnapján, március 6-án Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész szolgálatával zárul az idei sorozat.

A Fővárosi Protestáns Kántorátus együttesét Pap Kinga Marjatta vezeti (alapítókarnagy Bence Gábor). Szeretettel várjuk a kollegákat közös éneklésre, imádságra, böjtelő idején is az igére figyelve.