Bezár

A Magyar Egyházzenei Társaság 2020. évi őszi hírlevele

A Magyar Egyházzenei Társaság
2020. év 2.hírlevele

Kedves Olvasónk! 
Kedves Tagtársak!

Idei első hírlevelünk még a koronavírus járvány kitörése előtt született. Ahogyan azt mindenki tapasztalta, az elmúlt időszakban számos tervezett rendezvény, koncert, liturgia maradt el kényszerűen – vagy került át bizonyos megszorításokkal az online térbe. Így társaságunk éves rendes közgyűlését sem hirdettük meg.

Időközben elkészült a Magyar Egyházzene folyóirat XXIV. évfolyama. Az eddigiekhez hasonló terjedelmű – 440 oldalas – kiadvány a jövő hét folyamán már olvasható lesz az egyhazzene.hu oldalon.

Néhány szemelvény a gazdag kínálatból:
Hafenscher Károly írása a COVID-korszak liturgiáiról – Az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszus nemrég előkerült felvételeiről – Kormos Gyula az evangélikus történelmi orgonák felújításáról – Fekete Csaba írása a Geleji-kánonokról – A Mátyás templom karnagyai (befejező részek) – Az új orosz katolikus énekeskönyvről

A kiadásra kész anyag bősége szinte kikényszerített egy ötödik számot is, néhány olyan különlegességgel, melyet meglepetésként csak a bemutatás alkalmával fogunk nyilvánosságra hozni. Az elkészült számok kivételesen nem egyetlen évhez tartoznak, ezért 2016-2020 jelzettel fognak megjelenni, mely már előrevetíti a folyóirat átalakulását, egyúttal ezzel méltó módon szeretnénk lekerekíteni e számunkra – de a jövő nemzedékek számára is – igen fontos szakfolyóirat negyedszázadát.

Az elkészült számokat szeptember 26-án, szombat délelőtt 10 órakor társaságunk éves közgyűlésével egybekötve mutatjuk be az érdeklődőknek.
Helyszín: Premontrei Auditórium (Gödöllő, Takács Menyhért út 1.)

A mostani számok bemutatásán túl szó lesz a korábbi évfolyamok digitalizálásáról, hiszen az a célunk, hogy a teljes 24 évfolyam olvasható és témák, címszavak szerint kereshető legyen a jövőben a világhálón. Szót kell ejteni a folyóirat jövőjéről. Az utóbbi két évben sokat beszéltünk és gondolkodtunk erről, melynek a minőség és a témák megőrzése mellett a digitális és nagyobb időközökben várható megjelenés lehet reálisan vállalható formája.

A MET rendes éves közgyűlésén a kötelező napirendi pontok (beszámoló és költségvetés elfogadása) mellett Balogh Piusz lemondása miatt új elnököt és alelnököt is választani kell. Ez valószínűleg alapszabály módosítást is szükségessé tesz.

A közgyűlésbe a személyes jelenlét mellett reményeink szerint online közvetítés révén is be lehet kapcsolódni, amiről még a jövőhéten küldünk értesítést.
 

Kérjük, kövessék figyelemmel facebook oldalunkat is, ahol igyekszünk a hozzánk eljutó egyházzenei programokról, koncertekről folyamatosan hírt adni.


Üdvözlettel,
Bódiss Tamás
MET alelnök

Werner Ágnes
MET titkár