Bezár

A Magyar Egyházzenei Társaság 2018. évi őszi hírlevele

Kedves Olvasónk!

Mindenekelőtt örömmel adjuk hírül, hogy hosszú várakozás után az elmúlt hónapban adtuk postára folyóiratunk XXIII. évfolyamának 3-4. számát. Reméljük mindenki, aki befizette ennek díját, megkapta a számokat.

Ahogy korábban is jeleztük már, a Magyar Egyházzenei Folyóirat a 24. évfolyamtól kezdődően online, mindenki számára szabadon lesz elérhető. Az első szám cikkei már olvashatóak és letölthetőek honlapunkról.

Terveink szerint a folyóiratot a továbbiakban csak a nyomtatott formát igénylők száma szerint nyomtatjuk és juttatjuk majd el azokhoz, akik azt az eddigi formában szeretnék megkapni. Hírlevélben fogunk tájékoztatást küldeni, ha újabb szám készült el nyomtatásra, és akkor fogjuk összegyűjteni a rendeléseket is az ahhoz szükséges előfizetési díjjal együtt.

Ily módon tehát a társasági tagdíj és a lap előfizetés külön szálon fog futni a jövőben.

Orgonás tagozatunk két programot szervezett a tavaszi időszakban. Május végén Michael Harrist, az Edinburgh-i St. Giles (Szent Egyed) templom orgonistáját hívtuk meg egy beszélgetésre, aki a Református Zenei Fesztivál vendégeként a Hold utcai és a Kálvin téri református templomokban adott koncertet. A beszélgetésre május 25-én péntek du. 5 órakor a Régi Zeneakadémia Bach-termében került sor, ahol vendégünk munkájáról, valamint a skót egyházi zenéről tartott beszámolót a tagozatvezető Homolya Dávid orgonaművész, nemzetközi orgonaszakértő vezetésével. BŐVEBBEN itt olvashatják a beszámolót.

Az információkban gazdag, rendkívül érdekfeszítő beszélgetés minden szempontból várakozásainkon felül sikerült, akárcsak nyári rendezvényünk, Enyedi Pál és Hock Bertalan nemrég megjelent „A Pazsiczky-hagyaték” c. könyvének bemutatója június 15-én. A siker arra ösztönözte a MET orgonás tagozatát, hogy előadások és beszélgetések sorozatát indítsa el a közeljövőben. Elsődleges célunk, hogy az orgona egyházzenei szerepét és fontosságát minél jobban megismerjük és megismertessük az érdeklődőkkel.

2018. június 15-én volt Társaságunk évi rendes Közgyűlése, melynek jegyzőkönyve szintén honlapunkon olvasható.

 

Közelgő események, melyekre szeretettel várunk minden érdeklődőt:

2018. október 7. vasárnap de 11 órakor a Zeneakadémia Solti termében „Liszt-kukacok akadémiája”  – Templomok, csillagok, himnuszok   –  https://www.youtube.com/watch?v=sCYXDDDS-V0

2018.október 18-19. Gödöllő – IV. Egyházzene-Pedagógiai Konferencia

2018. november 15. Szendrei Janka „80” – du. Zenetudományi Intézet Konferenciája,

majd 19:15 Hálaadó vesperás a Krisztinavárosi Havas Boldogasszony templomban.

2018. november 16. péntek, 19:30 A Zeneakadémia Műhelyei – az Egyházzene Tanszék második koncertje a Zeneakadémia nagytermében – Téli ünnepkör zenéi
Könyvesboltunk nyitvatartási ideje megváltozott. Mostantól hétfőn és pénteken 16 és 18 óra között várjuk kedves vásárlóinkat.

Továbbra is kövessék figyelemmel facebook oldalunkat és honlapunkat.

Üdvözlettel,
Werner Ágnes
MET titkár