Bezár

Schola Gregoriana Diosdiensis

Schola Gregoriana Diosdiensis

Vezető: Sirákné Kemény Kinga

A Schola Gregoriana Diosdiensis 2009-ben alakult. Tagjai valamennyien a Diósdi Női Kar tagjai. Nem kötődnek egyházi intézményhez, és nem látnak el rendszeres liturgikus szolgálatot. Céljuk a gregorián zene mélyebb megismerése, hagyományainak megőrzése és népszerűsítése.

A most 5 éves schola főként koncertszerű előadásokkal mutatkozik be. Emellett – meghívásoknak eleget téve – természetesen liturgikus szolgálatot is ellátnak.

2010-ben indították útjára a magyar gregorián liturgia legszebb darabjait felsorakoztató sorozatunkat, amelyben az egyházi ünnepkörök szerint vették sorra a darabokat: Ádvent, Karácsony, Nagyböjt, Húsvét, Pünkösd és Szentek.

Rendszeres résztvevői a Váci Nemzetközi Gregorián Fesztiválnak, a Szakrális Művészetek Hete rendezvény-sorozatnak. Szívesen vesznek részt egyházzenei találkozókon, jótékonysági eseményeken és megmérettetik magukat versenyeken is, legutóbb a Mária Rádió I. Kórusversenyén, ahol III. helyezést értek el és Ezüst minősítést kaptak.

A schola külföldön is bemutatkozott. Erdélyi körútjuk során Kolozsvárott, Gyulafehérváron és Marosvécsen énekeltek, két alkalommal is jártak Bécsben, ahol liturgikus szolgálatot láttak el. A Diósdi Női Karral együtt részt vettek az Alta Pusteria Kórusfesztiválon – a 89 ország énekesei között egyedüli magyar kórusként és scholaként. A Diósdi Női Kar cserekapcsolatai révén énekeltek Finnországban, Ulvilában is.

Sirákné Kemény Kinga

A budapesti Zeneakadémia Középiskolai Ének-tanár és Karvezetőképző tanszakát 1988-ban jeles diplomával végezte, másoddiplomáját ugyanitt az Egyházzenei tanszakon szerezte.

Élete a zenéről szól, szó szerint végig énekelte és tanította a világot, járt többek között Japánban, Svédországban, Argentínában, Németországban.

1999-ben vette át a Diósdi Női Kar vezetését karnagyként és művészeti vezetőként. A kórus az ő munkássága nyomán óriási szakmai fejlődést ért el, számos külföldi cserekapcsolatot létesített és valódi közösséggé formálódott.

Férjével, Sirák Péter orgonaművésszel rendszeresen koncerteznek együtt itthon és külföldön egyaránt.

Diósdon él családjával: férjével, és négy gyermekükkel (Borbála, Balázs, Blanka és Bertalan), így nem mellékesen gazdag életpályája kiegészül az anyai szereppel is.

Elérhetőségeink:

  • Karnagy: Sirákné Kemény Kinga
  • Levelezési cím: 2049 Diósd, Kőbányai út 6.
  • Telefon: +36 (23) 370 170
  • Honlapunk: www.noikar.hu
  • E-mail: kemenyking@gmail.com