Bezár

2022. év 1. hírlevele

Kedves Olvasónk! Kedves Tagtársak!

Eltelt az Úr 2021-es esztendeje, de egyházi időszámításunk szerint már harmadik hónapja a kegyelem újabb éve vette kezdetét. Ismét nem egy szokványos, előre nem könnyen tervezhető évre tekinthetünk vissza. Amíg 2020 januárjában még sejtelmünk sem volt, milyen rendkívüli események várnak ránk, 2021-ben egészségügyi korlátok között kezdődött az év, most azonban – a korábbi tapasztalatokra építve – talán bátrabban és merészebben tervezhetünk. A korlátozások ellenére is számos esemény történt tavaly. Egy év halasztással lezajlott a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, számos kiadvány mellett megjelent a Graduale Hungaricum kíséretkönyve, az új Református énekeskönyv, a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének őszi féléve pedig tucatnyi változatos, új tapasztalatokat is hozó templomi liturgiával gazdagítva zajlott le.

Legutóbbi hírlevelünkhöz hasonlóan most is összeállítottunk egy – levelünk végén található – linkgyűjteményt, melyek felekezetközi, határon túli, nemzetközi kitekintéssel szélesítik látókörünket. Célunk változatlan: tudjunk meg többet egymás munkájáról, mert ezzel ösztönözni, segíteni is tudjuk egymást. A válogatásban most sem törekedhettünk teljességre, szeretnénk azonban ezzel olvasóinkat arra bátorítani, hogy adjanak hírt olyan eseményekről, melyek szélesebb érdeklődésre tarthatnak számot. A híreket a met@egyhazzene.hu címre várjuk.

A 2022. év tervezett eseményei:

Az Egyházzene Tanszék ONLINE felvételi tájékoztatója január 31-én

Orgona és szakralitás a századfordulón– a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének hangversenye az intézmény nagytermében 2022. február 24-én, este fél 8 órakor. A koncert műsora – melyre díjtalan belépő igényelhető a Zeneakadémia honlapján – a 19–20. század fordulóját idézi fel, azon időszakot, amikor felépült a Zeneakadémia szecessziós épülete és nemrégiben visszaállított késő romantikus Voit-orgonája.

Szerdai liturgiák fővárosi templomokban. Elsőként február 2-án este fél 7-kor ünnepi szentmise lesz a Terézvárosban Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, Dobszay László születésnapján.

További tervezett liturgiák:

  • Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplomban: február 16, 23, március 2, 16, 30, április 20.
  • Deák téri evangélikus templomban: február 9, március 9, április 6, május 11.
  • Hold utcai református templomban: március 23, április 13, 27, május 18.

    További részletek folyamatosan lesznek feltöltve honlapunkra.

Pedagógus továbbképzést hirdetünk kántorok, orgonisták, zenetanárok részére a METRONOM Kht-val közösen „Intonáció, énekkiséret – modellek, technikák múltban és jelenben” címmel, melynek első alkalma március 14-én, hétfőn 9.00 és 17.30 óra között lesz Gödöllőn, az Auditoriumban. Meghívott orgonisták, egyházzenészek: Harmath Dénes, Hegyi Barnabás, Homolya Dávid, Kovács Szilárd, Mekis Péter és Mezei János. A délelőtti előadások és ezek megvitatása után több csoportban folytatódik a program, így gyakorlati feladatok keretében ki-ki saját képzettségének megfelelő instrukciókat kap a kurzus vezetőitől. A képzésre – mely további, a helyszínen megbeszélendő időpontokban folytatódik – bárki jelentkezhet, aki a téma iránt érdeklődik. A részvételi díjat intézmény, egyházközség is fizetheti, további információk itt érhetők el. Aki csak a szakmai napon jelenik meg, hivatalos résztvevőként már nem kapcsolódhat be a képzésbe. Felhívjuk a figyelmet, hogy előző nap, március 13-án, vasárnap 17 órakor az érdeklődők Tabajdi Ádám orgonahangversenyét hallgathatják meg Budapesten a Kálvin téri templomban, melynek programjában ősbemutató is szerepel.

Végül előre tekintve jelezzük, hogy társaságunk szeptember 23-24-én (péntek-szombat), konferenciát szervez az Ars Sacra Fesztivál keretében „Szakralitás a művészetekben” címmel.

Tagság, tagdíj

Társaságunk tagjaitól idén is szerény, 2000 Ft-os hozzájárulást kérünk működésünkhöz. A webshopban meg lehet vásárolni a tagságot is, “1 éves MET tagság” néven. Ehhez mindössze egy egyszerű regisztrációt kell elvégezni. A weboldal jobb felső sarkában a „bejelentkezés” gombra kattintva érhető el a regisztrációs felület, ahol néhány adat (név, email cím) megadásával egyszerűen elvégezhető a regisztráció. Érvényes regisztrációt követően kell megvásárolni a tagsági díjat. Ezt követően, adott évben érvényes tagdíjjal rendelkezők automatikusan a kedvezményes áron (-20%) vásárolhatnak webshopban vagy könyvesboltunkban, a saját tagság érvényessége bármikor ellenőrizhető ezen felületen keresztül. Természetesen továbbra is van lehetőség az éves tagdíj személyes befizetésére vagy banki utalásos kiegyenlítésére is, (OTP 11705008-20428790) a nyilvántartás egyszerűsítése miatt mégis azt kérjük, mindenki végezze el a fent leírt regisztrációt, mert az a társasági adminisztrációt is egyszerűsíti.

Magyar Egyházzene folyóirat

A Magyar Egyházzene XXIV. évfolyama végleges formában olvasható honlapunkon, egyúttal a nyomtatott példányok is megérkeztek. Aki nyomtatott példányt szeretne, kérjük, email címünkre küldött levélben adja meg postacímét, egyúttal a társaság bankszámlájára fizesse be a négy szám árát és a postaköltséget, 3500 Ft-ot. Köszönjük azoknak, akik ezt már tavaly megtették. Akik már korábban befizették vagy most küldik az árat, azoknak mihamarabb – február első felében – postázzuk a példányokat.

Adó 1 %

Kérjük, aki teheti idén is támogassa adója 1%-ával Társaságunkat.
Nyilatkozatára az alábbi adatokat írja:
– a kedvezményezett neve: Magyar Egyházzenei Társaság
– adószáma: 18036620-1-42

Kiadványterjesztés

Új és újra kapható kiadványok

Könyvesboltunk szerdai napokon 11-14 óra között tart nyitva a Régi Zeneakadémián. De továbbra is van lehetőség előre egyeztetés után (bolt@egyhazzene.hu) más időpontban is vásárolni. Online boltunk továbbra is zavartalanul üzemel.

Kérjük, kövessék figyelemmel facebook oldalunkat  is.

Minden kedves olvasónknak, társasági tagunknak és munkatársunknak áldott, békés új esztendőt kíván

Bódiss Tamás
elnök

Farkas Domonkos
alelnök

Werner Ágnes
titkár

Hírek, események, ismertetések, beszámolók

RÓMAI KATOLIKUS

GÖRÖG KATOLIKUS

ZSIDÓ

REFORMÁTUS

EVANGÉLIKUS

ORGONA

ÚJ MEGJELENÉS

RENDEZVÉNY, KONFERENCIA, EGYHÁZZENE, FORRÁSKUTATÁS

SZAKRÁLIS VAGY/ÉS POPULÁRIS?

ZENEI ESEMÉNYEK, KONCERTEK, EGYÜTTESEK