Bezár

2020. év 3. hírlevele

Kedves Olvasónk!
Kedves Tagtársak!

Ez évi harmadik hírlevelünkben társaságunk szeptember 26-i programjáról számolunk be, mely Gödöllőn a Premontrei Auditóriumban került megrendezésre. A kedvezőtlen körülmények (COVID-járvány, nem fővárosi helyszín) miatt a személyesen részvétel mellett a programot a világhálón is figyelemmel lehetett kísérni.
Ezúton is kifejezzünk köszönetünket Balogh Piusz apátnak, aki házigazdaként biztosította nekünk a helyszínt.

A program fő témája a Magyar Egyházzene folyóirat XXIV. évfolyamának bemutatása volt, mely ezúttal az elmúlt négy év termését foglalta össze.

A folyóirat új évfolyamáról Déri Balázs felelős szerkesztő szólt. A lap eddigi útját vázolva visszatekintett az elmúlt negyedszázadra, de azon belül is az utóbbi négy évre, nem elhallgatva e legutolsó négy év sok harcát, külső és belső körülmények okozta nehézségeit.

Őt követően az olvasószerkesztő, Földváry Miklós István a folyóirat vonatkozásában a digitális kor kihívásairól beszélt. A Magyar Egyházzene digitalizálásának első lépése, szkennelés megtörtént, mely azonban még csak egy kezdő technikai lépés. Az előttünk lévő második fázisban fel kell ismertetni majd le kell ellenőrizni a teljes szöveget. Ezt követően címszavakat, tárgymutatóhoz rendelt kifejezéseket kell összeállítani, hogy ez a közel 12 ezer oldal könnyebben áttekinthető, kezelhető, kereshető, használható legyen. Így lesz szabadon olvasható negyedszázados folyóiratunk teljes anyaga. Keressük az erre a munkára biztosítandó anyagi lehetőségeket – már érkezett is rá felajánlás – és a jövő évben remélhetőleg elkészülhet a munka is.

A beszámoló bővebb ismertetése…

A fenti beszámolók alapján a XXIV. évfolyam honlapunkon már olvasható négy száma nyomtatásban elérhető lesz 2021 elején azoknak, akik előfizettek rá. Az ezekből terjedelmi okok miatt kimaradt. de jelentős mennyiségű anyagból (cikkek, beszámolók, híradások) elindítjuk az újabb, immár évkönyvként megjelenő folyamot. Jövő év első negyedévének végéig megjelenik tehát a világhálón a 2021-es évkönyv, mely immár csak kisszámú megrendelőnek, intézménynek és könyvtáraknak lesz nyomtatott formában elérhető. (A nyomtatott példányok előfizetési lehetőségéről a következő hírlevélben adunk tájékoztatást.)

A délelőtti program második felében – Balogh Piusz korábbi elnök lemondása miatt – tisztújításra is sor került. Ennek eredményeképpen a Magyar Egyházzenei Társaság megválasztott elnöksége a továbbiakban:

Bódiss Tamás – elnök, Farkas Domonkos – alelnök, Werner Ágnes – titkár

Megváltozott a társaság székhelye is, mely most hivatalosan is megegyezik a folyóirat székhelyével. A székhelyváltozás nem jelent változást az ügyintézésben és a könyvvásárlást tekintve sem változik semmi. Néhány pontban – főleg az elnökség változása miatt – az alapszabályt is módosítani kellett. A változásokat immár a Fővárosi Bíróság is jóváhagyta, új alapszabályunk a honlapon megtekinthető.

A személyes vásárlás könyvesboltunkban jelenleg a járványhelyzet okozta korlátozások miatt nem lehetséges. Amint változik helyzet és a Zeneakadémián is szabadabb lesz a mozgás, a változásról értesítjük vásárlóinkat. Addig is online a webshopon illetve emailen (bolt@egyhazzene.hu) keresztül továbbra is zavartalanul tudnak vásárolni.

Kérjük, kövessék figyelemmel facebook oldalunkat is, ahol igyekszünk a hozzánk eljutó egyházzenei programokról, koncertekről folyamatosan hírt adni.

Egészségben gazdag, boldog új évet kívánunk mindenkinek!

Bódiss Tamás
MET elnök

Déri Balázs
MEZ Felelős szerkesztő

Werner Ágnes
MET titkár