Bezár

A Magyar Egyházzenei Társaság 2019. évi tavaszi hírlevele

Kedves Olvasónk!

Tavaszi hírlevelünkben mindenekelőtt honlapunk megújulásáról és ezzel kapcsolatos változásokról számolunk be és közelgő ill. távoli eseményeket ajánlunk figyelmükbe.

Honlap – webshop

Örömmel adjuk hírül, hogy Társaságunk és az Egyházzene Tanszék közös honlapjának arculata a napokban megújult. Igyekszünk minél felhasználóbarátabbá varázsolni az oldalt, hogy mindent könnyen és gyorsan megtalálhassanak rajta.

Még nem minden tökéletes, javítgatni való akad, de igyekszünk mihamarabb pótolni a hiányosságainkat. Az új formával, megjelenéssel kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat az info@egyhazzene.hu email címen várjuk.

Oldalunkon korábban is közzétettünk letölthető anyagokat. Most a „Letöltések” menüpont alatt újdonságként az 1996-ban kiadásra került Protestáns Graduál, valamint az egy évvel később, 1997-ben megjelent Genfi zsoltárok Claude Goudimel harmóniáival négyszólamban (I-II. Kötet) található. A kották letöltése.


TAGSÁG – tagdíj 2019

Az új honlappal egyszerűsödik a tagsági díj befizetésének rendszere. A webshopban lehet a tagsági díjat is megvásárolni. Ehhez mindössze egy egyszerű regisztrációt kell elvégezni. A weboldal jobb felső sarkában a „bejelentkezés” gombra kattintva érhető el a regisztrációs felület, ahol néhány adat (név, email cím) megadásával egyszerűen elvégezhető a regisztráció. Érvényes regisztrációt követően kell megvásárolni a tagsági díjat. Ezt követően, adott évben érvényes tagdíjjal rendelkezők automatikusan a kedvezményes áron (-20%) vásárolhatnak webshopban vagy könyvesboltunkban, a saját tagság érvényessége bármikor ellenőrizhető ezen felületen keresztül.

Köszönjük mindazoknak, akik idén már befizették a tagsági díjat, és ezzel is támogatják Társaságunkat. Természetesen továbbra is van lehetőség a 2000 forintos éves tagdíj személyes befizetésére vagy banki utalásos kiegyenlítésére is, (OTP 11705008-20428790) a nyilvántartás egyszerűsítése miatt mégis azt kérjük, mindenki végezze el a fent leírt regisztrációt, mert az a társasági adminisztrációt is egyszerűsíti.
 


Adó 1%

Kérjük, aki teheti idén is támogassa adója 1%-ával Társaságunkat. Nyilatkozatára az alábbi adatokat írja:

– a kedvezményezett neve: Magyar Egyházzenei Társaság
– adószáma: 18036620-1-42


Folyóirat

Ahogy korábban is jeleztük már, a Magyar Egyházzene folyóirat XXIII. évfolyama – melynek második felét az elmúlt évben postáztunk – volt az utolsó, papíralapon megjelent lapszám. A folyóirat a XXIV. évfolyamtól kezdődően online, immár mindenki számára szabadon elérhető. Ennek egyes részei már elkészültek és a honlapon olvashatók. Terveink szerint a folyóiratot – külön az igénylők részére – kis példányszámban a továbbiakban is kinyomtatjuk, melyre külön előfizetéssel lehet majd jelentkezni. Ezt jelezzük, amint a teljes évfolyam készen lesz. Az online forma az ingyenesség mellett az egyes cikkek, tanulmányok részenkénti előzetes közlésére is lehetőséget ad, mely csak a teljes lapszám elkészültét követően lesz egészében kinyomtatható.


Események

Május 13-17. között Társaságunk idén is részt vesz a XXVII. Szent István Könyvhéten, ahol a 20-as számú pavilonban találják majd kiadványainkat a Ferenciek terén. Minden nap 10 és 19 óra között. Május 16-án csütörtökön 18 órai kezdettel a pavilonuk előtt húsvéti polifón vesperást énekel a Premontrei Kántorátus.


Ének-zenét tanítók Országos Egyesületének alakuló ülése (ÉTOSZ)
2019. május 24-én pénteken 15 órakor az ELTE BTK
Művészetközvetítő és Zenei Intézet Kodály termében.
(Cím: Budapest VIII., Múzeum krt. 4.  (Trefort-kert),  F épület (a Gólyavár mellett), magasföldszint)
További részletek a honlapunkon olvashatók. 


Májusi koncertek és liturgiák


Társaságunk évi rendes közgyűlésére 2019. június 7-én, pénteken, 17 órai kezdettel kerül sor székhelyünkön, a Régi Zeneakadémia épületében. (1064 Bp., Vörösmarty u. 35.) Határozatképtelenség esetén a második közgyűlést ugyanaznap 17.30-as kezdettel hirdetjük meg.

Ezt megelőzően mindenkit szeretettel várunk a Fasori evangélikus templomban 16 órakor kezdődő közös énekes vesperásra, amely egyben az Egyházzene Tanszék évzáró hálaadása.

17 órakor kezdődő közgyűlést a Régi Zeneakadémia, III. emeleti 302. termében tartjuk.

A Közgyűlés előtt lesz lehetőség kiadványvásárlásra is.

A közgyűlést követően ugyanott 18 órakor kezdődik Homolya Dávidorgonatörténeti előadása. A nagyszebeni Vest-orgona és európai rokonai – fehér folt az organológia térképén” című, képekkel és zenei bejátszásokkal gazdagított előadást nemcsak az orgonabarátok, hanem mindazok figyelmébe ajánljuk, akik Kárpát-medencei egyházzenei kultúránkat fontosnak tartják.
 


Gödöllői szkólatábor – 2019. augusztus 12-17. http://szkolatabor.premontrei.hu/

Társaságunk 2019. október 26-ára tervezi következő konferenciáját, budapesti helyszínel, melynek javasolt fő témája: A zsolozsma – történeti hagyományban és a mai egyházi gyakorlatban (hazai és európai kitekintéssel).


ÁLLÁSLEHETŐSÉG
Bence Gábor felhívását továbbítjuk:
” A Deák Téri Evangélikus Gimnáziumba énektanár kollégát keresünk.
Itt emelt óraszámban taníthatjuk az ének-zene tantárgyat, és végig, még 12-ben is van énekóra (heti kettő). A diákság igen igényes zeneileg is, szó sincs arról, hogy küzdeni kellene a komolyzene elismertetéséért. Egyszóval ideális munkahely annak, aki lelkes egyházzenész és tehetséges pedagógus.
Kérem, nálam jelentkezzen, akit érdekel a dolog.”
Bence Gábor  (17bencegabor@gmail.com)
 



Könyvesboltunk hétfői napokon 16-18 óra között tart nyitva a Régi Zeneakadémián. De továbbra is van lehetőség előre egyeztetés uán (bolt@egyhazzene.hu), másik időpontban vásárolni.

Kérjük, kövessék figyelemmel facebook oldalunkat is, ahol igyekszünk a hozzánk eljutó egyházzenei programokról, koncertekről folyamatosan hírt adni.


Üdvözlettel,
Werner Ágnes
MET titkár