Egyházzene.huzene és liturgia

Kiadványok kosár tartalma
A kosara jelenleg üres.

XX. Liturgikus ünnepi szimpozion

Dátum: 2017.05.07.
Kategória: Egyéb hírek

XX. Liturgikus ünnepi szimpozion

 

A Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola Liturgikus Tanszéke 2017. szeptember 29-30-ra konferenciát szervez a „Homo liturgicus” témakörében.

Az emberiség történelmében nem találtak olyan kultúrát, amely ne igazolná, hogy az ember „homo religiosus”, vagyis „vallásos lény”. A vallásosság pedig együtt jár és járt annak kifejezési formáival, s ezért beszélhetünk arról, hogy az ember „homo liturgicus”, vagyis „liturgikus lény”. A spektrum széles: az egyénnek Isten felé való fordulásától kezdve a legszentebb áldozat bemutatásáig, nem feledkezve meg a nagy példaadó személyekről, illetve eseményekről sem.

A konferencián ezt a témakört szeretnénk minél teljesebb mértékben körbejárni. Ezért várunk egyetemes vallási, vallástörténeti, antropológiai, liturgikus, szertartási, lelkiségi, pedagógiai, néprajzi előadásokat.

Mivel intézményünk keresztény és katolikus, feltételnek tekintjük ennek tiszte- letben tartását.

A konferenciára elektronikus formában lehet jelentkezni (ivancsoi[kukac]atanaz.hu) 2017. június 7-ig.

További feltételek:

  • néhány soros curriculum vitae (szakmai), e-mail címmel zárva
  • a tervezett előadás 1.500-2.000 karakteres summariuma, pontos címmel, témakör megjelöléssel
  • a konferenciára a publikálásra szánt anyag elektronikus hordozón való hozatala (be lehet küldeni korábban is, később nem tudjuk elfogadni)
  • az előadásra megadott időkeret pontos betartása (a publikáció lehet hosszabb) – nem feltétel, de ajánlott a prezentáció

A jelentkezések, illetve azok elfogadása után igyekszünk a Summaria-füzetet minél hamarabb összeállítani és elektronikus formában eljuttatni az előadókhoz.

A konferencia-kötetet is igyekszünk nyomtatott formában hamar kiadni, melyből egy tiszteletpéldányt juttatunk az előadóknak.

Tisztelettel várjuk a jelentkezéseket,
Ivancsó István
főszervező liturgikus tanszékvezető
ivancsoi[kukac]atanaz.hu