Egyházzene.huzene és liturgia

Kiadványok kosár tartalma
A kosara jelenleg üres.

Gabrieli Choir – Choral Evensong (esti zsolozsma)

Dátum: 2016.11.13.
Kategória: Egyéb hírek

Időpont: 2016. november 26., szombat, 17.30

Helyszín: Budapest-Fasori Evangélikus templom (Budapest VII., Városligeti fasor 17.)

Közreműködik: Almásy László Attila (orgona)

Vezényel: Sólyom Richárd

 

Az anglikán katedrálisokban világszerte énekelt esti zsolozsmánál, a Choral Evensong-nál talán nincs is, mely jobban jellemzi az anglikán egyházat.  A vesperás és a kompletórium kánoni órákra visszavezethető szertartás szépsége a Thomas Cranmer írta Book of Common Prayer (1662) páratlan költői formájában, illetve a pompás és széles, a mai napig is fejlődő elhangzó zenei repertoárban rejlik.  A késő délutáni istentisztelet hangulata lényegében elcsendesedésre és szemlélődésre késztet, így a nyugtalan világunkban nyugalom becses oázisát nyújtja.  Nagy-Britanniában a hétköznapi Choral Evensong-ra járók száma évek óta folyamatosan növekszik.  Sok olyan embert vonz, aki nem templombajárónak tekinti magát, sőt nem is hívőnek.  Ugyanakkor a B.B.C. Rádió minden héten más-más székesegyházból élőben sugároz Choral Evensong-ot, ezt az Internetnek köszönhetően a világ minden táján meg lehet hallgatni: szívből ajánljuk!

Magyarországon a Gabrieli Choir egyedülállóan az anglikán katedrálisok repertoárjának tanulmányozására, főleg koncertszerű előadására szakosodott.  Ezen kívül évente kétszer Choral Evensong-ot énekel a kórus, így ritka lehetőséget kínál a közönségnek, hogy ezt a csodálatos repertoárt abban a kontextusban hallják, mire legtöbb esetben eredetileg szánták.  A kórus Choral Evensong-ot legközelebb 2016. november 26-án énekel, a Budapest-Fasori evangélikus templomban (Bp., VII., Városligeti fasor 17.).  Ahogy minden Evensong esetében szokásos, mindenkit szeretettel várunk.

A Choral Evensong középpontjában a két köz­ked­velt szentírási himnusz, a Magnificat és a Nunc Dimittis áll, és ezen a napon a Gabrieli Choir Herbert Howells a Gloucester Katedrális kórusára 1946-ban írt nagyszerű feldolgozását adja elő.  Elhangzik Balfour Gardiner (1877-1950) kompletórium- himnuszfeldolgozása Te Lucis Ante Terminum címmel (a zeneszerző a híres karmester Sir John Eliot Gardiner nagybácsija), zsoltározás (melynek dallamát Sir Charles Villiers Stanford írta), népénekek és gregorián ének, valamint orgonamuzsika Pietro Yontól és J. S. Bachtól.  Orgonán közreműködik Almásy László Attila, vezényel a kórus művészeti vezetője Sólyom Richárd.  A szertartás 17:30-kor kezdődik (az orgonaprelűd 17:25-kor) és kb. 18:45-kor ér véget.

A belépés díjtalan.  Várunk mindenkit szeretettel!

Gabrieli Choir

Szórólap letöltése: choral-evensong-100-meghivo.pdf