Egyházzene.huzene és liturgia

Kiadványok kosár tartalma
A kosara jelenleg üres.

Choral Evensong (esti zsolozsma)

Dátum: 2016.02.27.
Kategória: Egyéb hírek

 

  • Időpont: 2016. március 5., 17.30
  • Helyszín: Budapest-Fasori Evangélikus templom
  • Cím: Budapest VII., Városligeti fasor 17.
  • Művészek: Gabrieli Choir
  • Közreműködik: Alan Sutton (orgona)
  • Vezényel: Sólyom Richárd
  • Belépés: ingyenes

gabrielichoirAz anglikán katedrálisokban világszerte énekelt esti zsolozsmánál, a Choral Evensong-nál talán nincs is, mely jobban jellemzi az anglikán egyházat.  A vesperás és a kompletórium kánoni órákra visszavezethető szertartás szépsége a Thomas Cranmer írta Book of Common Prayer (1662) páratlan költői formájában, illetve a pompás és széles, a mai napig is fejlődő elhangzó zenei repertoárban rejlik.  A késő délutáni istentisztelet hangulata lényegében elcsendesedésre és szemlélődésre késztet, így a nyugtalan világunkban nyugalom becses oázisát nyújtja.  Nagy-Britanniában a hétköznapi Choral Evensong-ra jórók száma évek óta folyamatosan növekszik.  Sok olyan embert vonz, aki nem templombajárónak tekinti magát, sőt nem is hívőnek.  Uganakkor a B.B.C. Rádió minden héten más-más székesegyházból élőben sugároz Choral Evensong-ot, ezt az Internetnek köszönhetően a világ minden táján meg lehet hallgatnai: szívből ajánljuk!

Magyarországon a Gabrieli Choir egyedülállóan az anglikán katedrálisok repertoárjának tanulmányozására, főleg koncertszerű előadására szakosodott.  Ezen kívül évente kétszer Choral Evensong-ot énekel a kórus, így ritka lehetőséget kínál a közönségnek, hogy ezt a csodálatos repertoárt abban a kontextusban hallják, mire legtöbb esetben eredetileg szánták.  A kórus Choral Evensong-ot legközelebb 2016. március 5-én énekel, a Budapest-Fasori evangélikus templomban (Bp., VII., Városligeti fasor 17.).  Ahogy minden Evensong esetében szokásos, mindenkit szeretettel várunk.

A Choral Evensong középpontjában a két közkedvelt szentírási himnusz, a Magnificat és a Nunc Dimittis áll, és ezen a napon, először a történetében, a Gabrieli Choir Herbert Howells a Gloucester Katedrális kórusára 1946-ban írt nagyszerű feldolgozását adja elő.  Elhangzik Robert Whyte (c.1538-1754) gyönyörű ötszólamú Lamentációja is: valójában az angol reneszánsz egyik remekműve.  Zsoltározás (melynek dallamát egy-egy a Westminster Apátság, illetve a Szt. Pál Katedrális volt orgonistája írta), népénekek (pl. John Irelandtől (1879-1962)) valamint orgonamuzsika Howells-től és J. S. Bachtól is felcsendül.  Orgonán közreműködik Alan Sutton, vezényel a kórus művészeti vezetője Sólyom Richárd.  A szertartás 17:30-kor kezdődik (az orgonaprelűd 17:20-kor) és kb. 18:45-kor ér véget.  A belépés díjtalan.  Várunk mindenkit szeretettel!

Sólyom Richárd