Egyházzene.huzene és liturgia

Kiadványok kosár tartalma
A kosara jelenleg üres.

Pályázati felhívás – kórusmű

Dátum: 2014.02.04.
Kategória: Egyéb hírek

A Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága pályázatot hirdet egyházzenei kórusművek írására.

A kórusmű szövege szabadon választható: lehet bibliai idézet, liturgikus szöveg, a reformáció főbb tanait felmutató idézet, valamely gyülekezeti énekünk (EÉ vagy GYLK) szövege, vers vagy imádság. Egyetlen megkötés az, hogy a kórusmű magyarul (is) énekelhető legyen.

Az előadó-apparátus szerint három lehetőséget kínálunk, mindhárom megoldás azonos elbírálás alá esik:

  • a’cappella kórusmű (egynemű vagy vegyeskar)
  • orgonakíséretes kórusmű
  • kórusmű kamaraegyüttes (2–9 hangszeres) kíséretével.

A kórusmű nem foglalkoztathat szólóénekest.

A pályaművek komponálásakor gondolni kell arra, hogy azok megszólaltathatóak legyenek egy „átlagos” gyülekezeti kórus számára is (15–20 fős együttes) és beilleszthetőek legyenek az evangélikus istentiszteleti liturgiába. Időtartama: 2–5 perc.

Egy zeneszerző egy művel pályázhat.

A pályázat jeligés: a mű címlapján és a kotta 1. oldalán a zeneszerző neve helyett egy jelige legyen csak olvasható. Kérünk a beküldött kottaanyaghoz mellékelni egy lezárt borítékot, amelynek külső részén a jelige, belül pedig a zeneszerző neve és adatai (lakcím, elérhetőség), valamint egy nyilatkozat szerepel, melyben a zeneszerző tanúsítja, hogy a mű, amellyel pályázik, még semmilyen formában (bemutató, kottakiadás, hangfelvétel) nem került nyilvánosságra.

A pályázók hozzájárulnak ahhoz, hogy műveiket a Magyarországi Evangélikus Egyház jogdíjmentesen felhasználhassa kiadásra (kottafüzet és/vagy elektronikus formában) és előadásra.

A gyakorló egyházzenészekből és felkért zeneszerzőkből álló bírálóbizottság elnöke Draskóczy László egyházzenész, zeneszerző. A zsűri tagjai Kamp Salamon, Kecskés Balázs és Bence Gábor. A zsűri munkáját segítik azon énekkaraink vezetői, akik saját kórusukkal bemutatják a kiválasztott műveket.

A nyertes pályázat díja (bruttó összeg)

  • 1. helyezett: 100 000 Ft
  • 2. helyezett: 70 000 Ft
  • 3. helyezett: 50 000 Ft

A zsűri döntése végleges és megfellebbezhetetlen. A zsűrinek (ha úgy ítéli meg) jogában áll bármelyik díjat megosztani vagy nem kiadni.

A pályázat benyújtásának határideje (a postabélyegző kelte): 2014. május 15.

Eredményhirdetés: 2014. októberében

A pályázatokat a következő címre kérjük küldeni: Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága, 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 24.